Teknoloji çağında yaşadığımızı göz önünde bulundurursak her türlü bilgiye ulaşabilmemiz oldukça basittir. Ancak bu bilgilere zararlı internet sitelerinden de erişebileceğimizden bu durum bilgilerimizin çalınmasına ya da kullanmış olduğumuz bilgisayara zararlı virüsler bulaşmasına da neden olabilmektedir.
İnternetimizin güvenilirliğini koruyabilmek amacıyla kullanabileceğimiz bir yöntem ise HTTP ve HTTPS farkıdır. Bu yazımızda sizlere aralarında tek bir fark olan ancak bu harfin ne gibi farklar yarattığını, sitenizin görünürlüğünün artmasına nasıl yardımcı olduğunu ya da güvenliğinizi nasıl sağladığından bahsedeceğiz. Umarım sizin için faydalı bir yazı olur.
Hyper Text Transfer Protocol kelimelerinin baş harflerinden oluşan HTTP, bir iletişim protokolüdür. Verici ve sunucu arasında paylaşılan her türlü bilginin herhangi bir şifreleme yapılmadan işleme alınması niteliğini taşır. Hiç şifreleme yapılmaması da ne yazık ki site ile paylaşacağınız tüm bilgilerinizin ve bilgisayarınızın üçüncü kişiler tarafından da kolayca erişilebileceği anlamına gelmektedir. Özetle HTTP, internet sitelerine bağlanmamızı sağlayan bir anahtar olarak düşünülebilir.
Bu protokol 80 numaralı port üzerinden veri aktarımı yapmaktadır. Eğer bağlantı kurmak istediğiniz site herhangi bir sebepten ötürü erişime kapalıysa kullanmış olduğunuz tarayıcıda 404 Not Found ya da 502 Bad Gateway gibi hata mesajları görebilirsiniz.
Ağ yükünün olmaması, düşük bellek kullanımı ve istenilenlerin kısa sürede işlenmesi HTTP kullanmanın faydaları olarak gösterilebilir.
Bilgi paylaşımının en doğru şekilde ilerlemesi için yürütülen çalışmalar sonucu ortaya çıkan HTTP, ilk etapta sadece veri taşınması amacı ile oluşturulmuştur. Ancak zamanla geliştirme çabaları ile bu veri akışının güvenli bir şekilde çalışması gerektiği düşünüldüğünden s takısı almıştır. Bu durumu SSL güvenlik sertifikasıyla birleştirilmiş bir değişim olarak da düşünebilirsiniz.
Secure Hyper Text Transfer Protocol kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmasıyla bilenen HTTPS kavramı güvenli metin aktarma iletişim protokolü olarak tanımlanmaktadır.
HTTP protokolünün aksine iletişim için 443 portu kullanan HTTPS kullanıcı ile sunucu arasındaki veri alışverişini şifrelediğinden ziyaret etmiş olduğunuz siteyi güvenli hale getirerek üçüncü şahısların site üzerinden verilerinize ya da bilgisayarınıza ulaşmasını engellemektedir.
Bu nedenle HTTPS en çok banka, online alışveriş hizmetinin sunulduğu e-ticaret siteleri ve kullanıcıların kişisel bilgilerinin yer aldığı tüm siteler tarafından kullanılmaktadır.
Özetle başında https:// bulunan tüm siteler SSL sertifikasına sahip olduğundan internet üzerinden yapacağınız alışverişlerde kredi kartı ve giriş bilgilerinizi olası güvenlik sorunlarına karşı korumaktadır.
Veri iletimini şifreleyerek ziyaretçilerin verilerini koruması, sayfa görünürlüğünü arttırması, kolay erişim sağlanabilmesi, ödeme ve gizlilik gerektiren tüm bilgiler için güvenli bir oturum sağlanması HTTPS kullanmanın faydaları arasındadır.
HTTP ve HTTPS arasındaki temel farkın birinin SSL sertifikasına sahip olması diğerinin ise olmaması olduğunu fark etmişsinizdir.
Peki nedir bu SSL Sertifikası?
Bir web sitesinin HTTPS protokolünü kullanabilmesi için gerekli olan SSL Sertifikası bağlanılmak istenen sitenin kimliğini doğrulama işlemi için kullanılmaktadır. Tarayıcı ve sunucu arasında şifreli bir bağlantı elde etmek için sunucuya ekleyeceğiniz veri dosyalarına verilen sertifikayı etkinleştirdiğinizde sitenizi ziyaret eden kullanıcılar yeşil bir asma kilit şekli ile karşılaşacaktır. Bu şekil sitenizin güvenli olduğu anlamına gelmektedir. Sertifika web tarayıcı sistemleriyle yıllık olarak ücretlendirilir.
Kendi sitenizde ya da ulaşmaya çalıştığınız bir web sitesinde SSL Sertifikasının olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey sitenin alan adının başına https:// yazmak olacaktır. Bu ifadeyi yazdıktan sonra eğer site herhangi bir sorun ile karşılaşmıyorsa SSL sertifikası sağlıklı bir biçimde çalışıyor demektir. Ancak ‘Bağlantınız Gizli Değil’ şeklinde bir uyarı ile karşılaşıyorsanız bu o sitenin SSL Sertifikasına sahip olmadığını ya da sertifikanın henüz onaylanmadığı anlamına gelmektedir.
Web sitenizin HTTPS protokolü üzerinden çalışabilmesi için ilk olarak SSL Sertifikası kurulumu yapmalısınız. E-ticaret sitelerinde kullanılan OV SSL Sertifikası sizin de siteniz için yeterli ise hosting paneliniz üzerinden kısa sürede kurulum yapabilirsiniz.
Eğer hosting hesabınızı yönetmek için DirectAdmin kullanıyorsanız yapmanız gerekenler sırasıyla şu şekildedir:
Eğer hosting hesabınızı yönetmek için cPanel kullanıyorsanız aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:
SONUÇ
Bu yazımızda sizlere HTTP ve HTTPS protokollerinin ne olduğunu, bu protokoller arasındaki farkları ve faydalarını anlatmaya çalıştık. Tek bir ‘S’ harfinin aslında sitenizin ya da bağlanmak istediğiniz sitenin güvenliği için ne denli önemli olduğuna değindik. Arama hacminizi yükseltmek, ziyaretçilerinizin bilgilerinin güvenliğini sağlamak ve SEO çalışmalarınızı destekleyebilmek istiyorsanız HTTPS kullanmanızı öneririz. Umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan her türlü soruyu yorum bölümünden bizlere iletebileceğinizi unutmayın.
SEO Nedir, Nasıl Yapılır?